Jul i Danmark.

jul

I dag er der en måned til jul. Tænk engang; jeg synes næsten lige, at jeg har fjernet de sidste rester af visne grannåle fra sidste års gigantiske juletræ, som vi indkøbte hos spejderne i piv-øs-regnvejr. Der var ikke meget romantik over den jul, hvad angår vejret – det er bare mere ægte jul, når sneen daler og smukt dækker den visne have og de bare træer.

I år har jeg besluttet at den bare skal ha’ max gas, hvad angår julepynt udenfor i have og på træer. Længe leve de nye smarte lyskæder, som kører på batterier. Den geniale person, som har tænkt så langt, er med i min aftenbøn. Det er bare så meget lettere. Dog får den person, der opfandt kilometer-lange lyskæder, som bare filtrer sig sammen, ikke noget julekram i år. Jeg brugte adskillige timer ude i kulden i går på projekt: “Find 2 ender på SAMME lyskæde!” Og husk derefter først at tjekke om den overhovedet kan lyse, inden den opsættes på det 2 meter høje træ. Løsningen blev en kombination af ny-indkøbte kæder og en masse tålmodighed og varm kaffe! Og dermed blev der lys!! Det er bare skønt i denne mørke tid.

Indenfor skulle huset også pyntes op og jeg fandt de 6 kasser frem fra gemmerne, der hører til vores jul her i huset. Sjovt nok bruger jeg ikke andet end halvdelen af alt den pynt, der gemmer sig i de føromtalte kasser – men alligevel slæbes det hele frem, vendes og drejes …. og ses på. Det er de samme ting, der bliver sat på de samme steder – dog med en anelse fornyelse, idet der kan snige sig lidt nyt pynt ind. Men i det store hele er det de samme ting, som for mig er jul og som jeg holder af. Ting, som er fra mit barndomshjem eller fra mine bedsteforældre. Ting, som jeg skabte de første juleår med, da jeg flyttede hjemmefra og “blev voksen”. Ting, mine unger har fabrikeret – grimme eller mindre kønne, who cares – og alle de glaskugler, jeg trofast har slæbt med hjem fra de årlige juleture i London. (Harrods & Liberty har bare alt! Det er slet ikke til at holde ud!)træ

Alle disse minder, traditioner, favoritter og yndlingsting skaber vores jul. Giver os hygge her i huset, som er genkendelig og tryg. Det kan godt lyde lidt højt-ravende, men det er sandt! Mærk selv efter. Se på den der grimme nisse, hvor næsen er brækket af – og du kan næsten dufte flæskestegen hjemme i bedstemors køkken. Tænd for “Driving home for Christmas” og smagen af gløgg og æbleskiver er lige for næsen af dig,

Desværre findes der familier ude i det ganske danske land, hvor disse ting bare ikke er en del af familielivet. Hvor der ikke er samme overskud og hvor hverdagen er svær. Jeg håber, at vi alle i vores hyggelige julehjem vil tænke lidt på dem, der ikke har alt det, der hører sig med til  julen. De udsatte familier, hvor der ikke julehygges med ungerne og hvor julen bare er en økonomisk byrde. Hvor julen minder dig om alt det, der ikke fungerer og bare er kimen til konflikter. Se dig omkring i dit nærområde – måske kan du gøre en forskel. På med nissehuen og julebrochen – og afsted over de sneklædte bakker. Find et sted, hvor du kan gøre en forskel. Og lad så julen komme an! Vi er klar!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *